Poniedziałek - Piątek - 8:00 - 19:00, Sobota - 9:00 - 13:00

Laparoskopia

Laparoskopia jest techniką operacyjną, która pozwala na wykonanie skomplikowanych zabiegów bez otwierania jamy brzusznej. Co ważne z punktu widzenia Pacjentki, nie pozostają po niej praktycznie żadne ślady na skórze. Rezygnacja z tradycyjnej laparotomii (czyli szerokiego przecięcia powłok jamy brzusznej) zmniejsza ryzyko powikłań pooperacyjnych, wiąże się z niskim ryzykiem zrostów pooperacyjnych i umożliwia znacznie szybszy powrót do zdrowia. Współcześnie laparoskopia używana jest do licznych zabiegów chirurgicznych i ginekologicznych.

W laparoskopii ginekologicznej lekarz wykonuje dwa lub trzy niewielkie nacięcia, przez które wprowadza do jamy brzusznej układ optyczny i niewielkich rozmiarów narzędzia chirurgiczne. W ten sposób umożliwia sobie obejrzenie zewnętrznej powierzchni narządów jamy brzusznej i wykonanie różnorodnych zabiegów ginekologicznych, takich jak wyłuszczenie torbieli jajników czy mięśniaków macicy, jak również diagnostykę i leczenie zabiegowe niepłodności oraz endometriozy.

W ginekologii laparoskopię stosuje się ze względu na jej mniejszą urazowość w porównaniu z chirurgicznym otwarciem jamy brzusznej. W wielu zabiegach ginekologicznych nie potrzeba dużego pola operacyjnego – wystarczy spojrzenie „przez dziurkę od klucza”, które daje laparoskopia, aby postawić prawidłową diagnozę lub przeprowadzić zabieg.

Przed przystąpieniem do laparoskopii Pacjentka musi być przygotowana tak samo, jak do każdej innej operacji, tzn. musi wykonać badania laboratoryjne (np. morfologię krwi, poziom elektrolitów, wskaźniki krzepnięcia krwi i EKG), musi być na czczo (ostatni posiłek o godz. 22:00). Po zakończeniu zabiegu z jamy brzusznej wyjmuje się narzędzia, troakary i laparoskop. Czasami do jamy brzusznej podaje się specjalny płyn lub żel w celu uniknięcia zrostów. Niewielkie nacięcia na skórze zaszywa się szwami pojedynczymi, a te, które nie są rozpuszczalne, zdejmuje się po 5-7 dniach.